Det blir jul – med eller uten min innsats

Juleforberedelsene går sin gang, med eller uten meg.
Sist jul hadde jeg en nyfødt baby i hus, men jeg er mye mer sliten nå enn i fjor.
I år vil jeg bare gjøre alt så enkelt som mulig.

Jeg er ganske sliten. Sliten av å ikke rekke over ting meg må gjøre. Jeg har droppa pakkekalender til barna i år, de har bare fått en helt enkel sjokoladekalender og jeg har funnet ut at det holder lenge.
Jeg har kjøpt ferdige pepperkaker som barna pynter. Jeg gidder ikke å lage de selv. Eller orker ikke er vel mer riktig å si. Det er så billig å kjøpe uansett.

Jeg har ikke mye julepynt. Bare julegardiner, en krans på døra og noen lykter inne, og stjerne i vinduet. Og julemusikk. Det holder lenge. Jeg har også en juleduk, men har ikke fått strøket den ennå.

Jeg har ordnet sånn at vi ikke er hjemme i jula, så jeg skal ikke steke ribbe heller, jeg skal bare kjøpe med julepølser, medisiterkaker og surkål.

Jeg lurer på om jeg bare skal kjøpe sånne vanlige julekort å sende ut i år. Jeg har pleid å lage til noe, med bilder av familien på. I fjor fikk jeg faktisk ikke gjort det. Jeg kunne jo bare gjort det enkelt, kjøpe de helt enkle kortene og sendt ut slike. Hva har skjedde med de kortene? De funker jo. Jeg synes det er veldig koselig å få julekort med bilder av barn og familier på. Men det er også koselig å bare få julekort. Hadde jeg ikke vært så sta på at jeg skulle få til å lage julekort i fjor, men heller bare kjøpt de enkle så hadde kanskje ikke venner og familie trodd at jeg hadde glemt dem? Jeg tror jeg må gå for den enkle varianten i år, hvis ikke jeg får ut finger`n og bestiller noen biler. Det tar jo litt mer tid, det er ikke så enkelt som å raske med seg en bunke fra butikken.

Jeg må liksom spare på kreftene. Men så vil jeg ha det ryddig her. Noen kvelder har jeg holdt på til kl 02.00 med husarbeid. Jeg liksom protesterer, jeg VIL bli ferdig, jeg VIL våkne til et ryddig og hyggelig kjøkken. Og babyen gjør så jeg ikke får sove uansett, så jeg kan like gjerne holde på til han våkner første gang om natten. Han sovner alltid i vogna på kvelden, og da vil jeg la han sove til han skal ha pupp. Hvis jeg legger meg, ligger jeg bare å venter på at han snart skal våkne, og da kan jeg heller rydde.
Men jeg blir jo så trøtt av det! Jeg kan ikke gjøre det hver dag. Men det nesten sånn at det er verdt det, for da står jeg opp til et ryddig kjøkken.

Men moren min er så ekstremt optimistisk, og når jeg snakker meg henne så sier hun at dette er jo bare en periode, ikke stress, snart sover han bedre og du får både gjort mer og sovet mer.
Jeg blir alltid oppløftet av å snakke med henne som er så positiv.

Og jul blir det uansett, med eller uten min innsats. Jeg hadde tenkt å lage serinakaker, men jeg tror jeg dropper det også. Vi har begynt å trene på Spenst igjen nå, og er godt i gang (trener 3 ggr i uka), så jeg har ikke godt av den gode serinakakedeigen heller.

Men julefølelse har vi jo uansett! Vi har vært på julekonsert, vi hører på julemusikk, og har julepynt. Og vi gleder oss fryktelig til juleferie! DA skal jeg SOVE!

6 Comments:

 1. Kari Anne Brekke

  «Stressa jeg, nei?! Nå er kakene vasket, pakkene i ovnen, ungene ligger under treet og huset er vel i seng! Så nå kan jula bare komme.» Desse orda tikka inn på mobilen min vetlejulafta for ni år sidan, og det har eg aldri gløymt. Hadde baby på 3 mnd, og noko som eg i ettertid fekk vite var virus på balansnerva, og dermed var ikkje psyken det beste – var sliten med baby og to storesøsken, så eg følte at eg ikkje fekk ordna NOKO til jul… Da desse orda kom inn på mobilen (har gløymt kven som sende dei), sette eg meg rett ned i sofaen og LO, djupt frå hjertet. Vedkomande som sende meg dette har vel aldri fått takk for at den jula vart «redda». Eg slappa av og hadde det flott – det at vi er i lag er jo tross alt det viktigaste, om det er litt støv her og der, betyr lite.
  God jul til deg og dine – vil og takke for ein fin blogg som er utruleg kjekk å lese 🙂

  • Det var gode ord! Hehe! Man vet ikke alltid før etterpå, hvor sliten og stressa man var. Denne gangen er jeg for første gang føre var og senker de fleste krav og forventninger til hva jeg skal få til i førjulen. Jeg har tenkt å kose meg mest mulig, og for å få til det kan jeg ikke holde på med så mye rart, for da blir det for litt for mye for meg nå. Så jeg har det igrunn ganske behagelig med det_=
   Takk for at du liker bloggen min, det var hyggelig å høre:)

   God jul til deg og dine også!

 2. Du er nok ikke aleine om disse følelsene, Linda! Jeg for min del synes det er godt å se at vi er flere i samme båt 🙂

  Hos oss er det ekstra ille i år som vi er i en flytteprosess, ingenting er på rett plass, rot og esker over alt, null system på klær og leker (og da er det jo umulig å rydde!!!), og enda er vi ikke ferdig med å flytte ut alt fra det gamle huset – som skal overleveres nyvasket og i topp stand i romjula. Jeg øver meg på å ha det bra uten at det er perfekt rundt meg, men det er jammen ikke lett!

  Kan forresten anbefale julekort fra optimalprint.no hvis du går for den varianten, de har 40% nå og det ble billig for meg i allefall. Og enkelt – ordna det fra mobilen i en fei, og snart kommer de i postkassa. Du har jo det fine familiebildet i headeren din som du kan bruke!

  Førjulsklem fra meg til deg 🙂

  • Godt å høre at det er flere som ikke har alt på stell akkurat, hehe. Det er jo så slitsomt å flytte og vaske ned og alt som hører med. Det tar overraskende lang tid å vaske et tomt hus altså! LYkke til med det, håper dere også får tid til noen late dager:)

   Jeg skal ta å se litt på det julkortgreiene, takk for tips!

   Takk for klemme, og god klem tilbake til deg <3

 3. En stor takk fra en også litt sliten mamma i Trondheim 🙂 Julestresset kan ta på, i år gjør jeg det jeg føler jeg har lyst til og overskudd til før jul. Jula kommer uansett. Mye som hender i desember både her og der, og i tillegg «skal» man bake 7 slag, bake 14 brød og vaske alle mulige krinker og kroker. Man må ta seg tid til å bare være tilstede i desmber. Det er vakkert ute, ungene er fyllt med forventning og glede. Vi koser oss hver ettermiddag kl 18 og ser barnetv sammen. Gjerne med kakao til eller noe annet godt. I morgen skal vi ha en hyggelig ettermiddag med to nære vennepar. God mat og førjulshygge, og jeg vil ikke høre et kvekk om den julevasken:-D Jeg sier meg fornøyd om jeg har fått baka litt, vaska der jeg føler det trengs å vaske og at huset ser sånn noenlunde rydda/pynta ut før julen ringer inn. God lørdagskveld Linda, sleng føttene på bordet og kos deg. Det er slitsomt med mangel på søvn, been there done that, babyer krever sitt. Men jaggu er de hærlige å! Mannen her i huset er på julebord, så nå skal jeg kose meg med biff og bakt potet 😀 Og julefilm 😀

 4. Det er vanskelig å være i skvis mellom forventninger/ønsker og realisme. Jeg har det også slik. Hele tiden.

  Hvis en bare har noen å delegere til, blir det lettere å håndtere, da har en bare sine egne tanker og følelser å håndtere, ikke gjøremålene i tillegg. Min løsning er delering og prioritering, jeg har kommet langt med det.

  Stor klem fra meg!

Comments are closed