Min tid er ikke til salgs. Ikke nå.

*Riiiing*
-Hallo?
-Hei Linda, hvordan går det med bolig-jakten? Jeg husker at du bestilte et prospekt på en bolig for 6 mnd siden. Har du funnet noen ny bolig ennå, eller leter du fortsatt?
-Nei, altså, jeg kikker jo innimellom for det hadde bare vært praktisk å bo litt nærmere skolen til barna da. Men jeg tror nok ikke vi har mulighet til å kjøpe noe som er så stort som vi trenger, vi har jo syv barn…
-Ja, men da er dere på leting da altså?
-Nei, vi bor fint her vi altså, inntil anledningen byr seg.
-Men da vil dere kanskje ha en verdi vurdering på huset deres da? Har dere hatt det i det siste?
-Eh..nei ikke siden vi flyttet inn for 7 år siden.
-Skal vi si onsdag kl 12?
– Ja….ok, det er sikkert greit det.
-Ja for når dere har en pris på huset så har dere noe å ta med til banken når dere skal refinansiere og skaffe ny bolig.
-Ja, det er jo fint det, men vi må nok fortsette å bo her altså, og det er greit det, vi har det egentlig kjempefint her vi.
-Men da sier vi onsdag kl 12.

Og onsdag ble det og megleren kom og kikket på huset (hvor ingenting er helt ferdig liksom, og badet er fra da huset ble bygget).
-Ja hva slags hus kunne dere tenke dere på Jeløya da?
-Jo altså, vi vet jo hvor vi ligger i terrenget, men det hadde vært kult med et hus med minst 5 soverom, stor hage, og at det ikke trengtes å gjøre så mye før innflytting. Men vi er ikke helt der altså, ikke ennå.
-Ja, men da får jeg en bankdame til å ringe dere i morgen for refinansiering til ny bolig.

Javel, så vi MÅ selge altså? haha. Jeg prøvde å si mange ganger at jeg vet at vi ikke kommer videre akkurat nå og at det heller ikke er noe stress for oss ettersom vi jo har den plassen vi trenger og at vi trives her. Det hadde bare vært p-r-a-k-t-i-s-k å bo nærmere skolen.

*Riiiiiing*
-Hallo?
-Hei, bankdama her, dere er på jakt etter bolig og vil vite hvor mye dere kan kjøpe for?
-Tja, altså jeg tror nok ikke vi får kjøpt noe ny bolig som er større enn det vi har, vi har 7 barn skjønner du og har litt plassbehov.
-Har du sy barn? Er alle dine?
-Ja alle er våre felles barn.
-Ja det er ikke ofte man kommer over i dag.
-Nei, og jeg er dessuten hjemme med dem, så det kan du notere, at det er ikke noe inntekt på meg.
-Nei….og mannen din da, hva tjener han?
-Jo altså, etter at han startet et nytt firma så tjener han nå nesten 300 000 mindre enn for ett år siden, så jeg tror kanskje ikke at vi har så mye å fare med sånn, men jeg tenkte mer om det kanskje var mulig å refinansiere sånn at vi kunne oppgradere badet kanskje?
-Ja, men det skal vi se på, da skal jeg ta med meg tallene til kalkulatorfolkene, og så ringer jeg deg igjen og ser om ikke dere kan få skaffet dere en ny bolig.

Fælt så opptatt der er på at vi skal selge å skaffe oss ny bolig da! Vi vet jo at vi ikke har likviditet til det. Vi er superfornøyde med at vi i det hele tatt er ute på boligmarkedet, og har stor nok plass til oss alle sammen! Og det på EN inntekt!

*Riiiiiing*
-Hallo?
-Hei, det er bankdama igjen. Du vi har regnet på det her og vi kan nok ikke hjelpe dere nå, det blir nok ingen ny bolig på dere nå.
-Ok, nei det er greit det, vi bor fint her vi altså.
-Ja, så da kan dere ikke låne noe mer til oppgradering av bad heller, ikke før du får deg noe.
-Ja nei, man da får det bare være så lenge da.
-Ha en fin dag da.
-Ja ha det bra.

Ja, det var jo ikke noe vi ikke visste, vi hadde ikke tenkt tanken på refinansiering hvis ikke den megleren ringte meg fordi jeg bestilte et prospekt for 6 mnd siden.
Og ikke har jeg tenkt til å få meg noe heller. Jobb altså. For jeg har en liten ettåring her hjemme pluss 6 andre som krever veldig mye av meg.
Men vi MÅ ikke ha det slik, vi MÅ ikke ha et teit bad, vi MÅ ikke bo så langt fra skolen, vi MÅ ikke ha en stygg ytterdør, vi MÅ ikke ha et slitt gulv i stua.

Men jeg vil ikke bytte bort den dyrebare tiden jeg har med barna. Ikke nå. Derfor klarer vi oss med det vi har, og det er faktisk en viss tilfredsstillelse å klare oss innenfor våre midler.
Så det står mellom å klare seg på litt mindre (leve på èn inntekt), eller at jeg gir fra meg tiden og selger den for å ha mer penger sånn at vi kan ha en høyere standard. Men vi er ikke helt der. Min tid er ikke til salgs. Ikke nå. Jeg har for mange behov å fylle her, og så lenge vi kan gjøre det sånn, så fortsett vi litt til med det.

Men det er greit, for vi vil heller ha tid og ro.

Vi vil ha tid til å være sammen med de minste, slippe å sende dem i barnehagen. La dem få våkne i sitt tempo, leke i sitt tempo, gå i sitt tempo. Alt sammen med meg i nærheten.
Vi har tid til å gå tur sakte, tid til å lage mat sammen, tid til å leke og tid til å ikke ha det travelt. Tid til gode samtaler.
Tid til tilknytning. Tid til å amme.

Jeg kjenner at å være mor til mange barn krever mye av meg og jeg trenger den roen jeg kan ha på formiddagene da ikke alle er hjemme. Da prøver jeg å gjøre unna mye husarbeid. Og jeg trenger også denne tiden til å «lade opp» for å kunne yte maks når de kommer hjem. For det er bare da jeg kan lade opp, for straks de kommer hjem går det i ett helt til de er i seng. Jeg skulle gjerne ha posjonert ut aktivitetsnivået her, men det går ikke. Så jeg er veldig glad for den roen og tiden jeg kan ha med de minste på formiddagene. Og jeg nyter alle de gode stundene og samtalene, for med en 4 åring blir det mange av dem, og man vet aldri akkurat når de finner sted.

Så jeg kommer ikke til å «få meg noe», som bankdama sa, sånn at jeg kan ha et litt finere hus, litt finere bil, kanskje til og med to, eller litt finere dør, eller litt finere bad. Hva skal jeg med det?
Det må vente litt til, for akkurat nå er ikke min tid til salgs, den tilhører noen andre nå. Noen jeg har et stort ansvar for og stor kjærlighet til. Noen som trenger og fortjener min tid. Noen som jeg ønsker å være sammen med mer enn noe annet. Det kjæreste jeg har, mine nydelige barn.

23 Comments:

 1. Tusen takk Linda for at du skrev ned akkurat det jeg føler, har du sett innlegget i VG nett i dag angående å være husmot og den negative tonen?

  • Hei, har ikke sett det innlegget, men jeg har nok hørt alt før alikevel:)

 2. Fint innlegg 🙂
  Flott at du har tatt et bevisst valg om hvordan du vil bruke tiden din. Jeg tror det barna ønsker mest er tilstedeværende foreldre og tid med foreldrene. Materielle ting kommer lengre ned på listen hos mange. Høres fantastisk ut å kunne være hjemme med barna.
  Jeg jobber redusert, og har ikke dårlig samvittighet for det. Barna mine vil helst ha meg hjemme hver dag. Det hjelper mye at jeg har fri to eller tre dager i uken.

  • Takk skal du ha:) Så deilig at du har mulighet til å ha to eller tre dager fri i uken, det må jo være gull verdt for både deg og barna! Materielle ting kommer lengre ned på listen ja, enn tid med barna. Ikke noe kan toppe det, så lenge man såklart klarer å overleve da:) Det er jo litt viktig. Men det gjør vi her i allefall og da kan jeg bare ha et teit bad litt til:) Det er i alle fall ikke lekk, haha!

 3. Så rørende skrevet. Fikk tårer i øynene nå!
  Jeg tenker likedan som deg, hva skal en med jordisk gods så lenge en får være sammen med de dyrebare små! Skjønner ikke hvordan det går ann å tenke annerledes jeg, selv om jeg prøver såklart å akseptere at vi er forskjellige..

  • Tusen takk! Ja, det er klart vi er forskjellige. Og det er helt greit. Det burde være aksept for det, men det er det dessverre ikke alle som har. Men det bryr ikke jeg meg noe om. Jeg tenker bare at man tenker og føler forskjellig om ting, det er nesten umulig å diskutere dette temaet, så det gidder jeg ikke å gjøre så mye. Jeg vil heller bruke tiden til å gjøre alt jeg har å gjøre, og gjennom bloggen ønsker jeg bare vise andre at det faktisk er mulig å være hjemme med barna sine og leve på èn inntekt. Og at det også er flott og givende og helt fantastisk å ha så mye tid med sine små:)

 4. Synes dere har det kjempekoselig dere. Et hjem er mere enn et hus. Utrolig hvor pågående disse meglere og bankfolk er. Ha det trivelig sammen og vær glad så lenge huset ikke detter ned over hodene deres.

 5. Fantastisk innlegg, hvor bildene understrekt veldig! 🙂

  • Takk for det. Ja det er jo slik det er, en stol skal man jo tross alt bare sitte på:)

 6. Godt skrevet! Beste beskrivelsen jeg har hørt til nå!
  Min tid er heller ikke til salgs. Jeg sa opp en 100 % fast jobb for heller å være hjemme med barna. Vi har dermed ikke råd til å ha alt av dyreste slag, reise på dyre ferier, kjøpe dyre klær osv. Men det er et valg man tar og for meg var valget lett. Vi er fornøyd med livet vårt. Mange synes jo selvfølgelig mye om saken og man føler seg jo nesten kriminell i dag om man velger å ha barn over 1 år hjemme og ikke i barnehagen. Jeg har heller ikke tenkt å få meg noe med det første.. ikke noe jobb altså 😉

  • Kult å høre om andre som har tatt samme valg. Spesielt at du sa opp en 100% stilling. Det er tøft gjort. Men også enkelt, som du sier. For dette er et verdivalg og det handler om å prioritere som du sier. Prioritere bort det som koster mye penger. Jeg synes dessuten det er veldig stressende å ha for fine ting som jeg er redd for. Det er en dårlig kombinasjon med å ha barn. Da er jeg jo nervøs hele tiden. Ikke det at vi ikke prøver å lære barna å ikke grise til alt, det er jo ikke helt fritt frem heller liksom, men det er jo ikke til unngå heller når man har barn:)
   😀

 7. Hege (artigforkidsa)

  Åååh Linda – denne likte jeg….
  Så fint skrevet om viktige valg!

 8. Så stilige stoler æ 🙂 hvor har du fått tak i trekket? Om du vil dele. 🙂
  Utrolig bra skrevet 🙂

 9. Det gleder meg alltid når jeg leser slikt. Det er alt for få på «denne siden av bordet» som får en stemme utad.
  Selv er jeg hjemmearbeidende på sjette året, tre barn under skolealder. Jeg gleder meg over tiden vi har sammen. Vi lever med loppemarkeder, avede klær og ting. Ellers lager vi ting selv og sanker av naturens goder. Barna er med på alt og vil være hjemme. Jeg elsker livet vårt 🙂

  • Så herlig å høre! Alle som er hjemme burde ha en blogg for å vise frem den måten å leve på. Jeg tror at mange ikke helt vet hva det vil si og ikke har helt riktige oppfatninger av hvordan vi lever. Takk for kommentaren din 🙂

 10. http://www.nrk.no/ytring/et-ran-av-mine-barns-tid-med-meg-1.11600497
  hei 🙂 lest denne? den sier noe om forbruk og ulønnet arbeid:)

  • Ja, leste den i går. Den er veldig bra! Jeg er glad for å se noen svare på sånne ting!

 11. Som jeg skulle skrevet det selv! 😉
  Takk for at du deler!!!

 12. Hei! Fint det du skriv. Mykje å kjenne seg att i 🙂 No er ikkje mitt liv akkurat slik, men har f.eks. hatt dei yngste heime lenger enn «vanleg» hatt reduserte barnehageplassar og jobbar deltid. Berre slikt føler ein at ein må forsvare ovanfor sin eigen generasjon. Berre det å få sju ungar i seg sjølv er jo ein bragd no til dags, då syns eg sanneleg du skal få vere heime med dei og. Stå på! Og lukke til! Kan og av eiga erfaring med stygt og dårleg bad i fleire år seie at ein vert ikkje meir lukkeleg av å pusse det opp 🙂 Sjølv om det såklart er godt og bra og eg er takknemleg for det. Men gleda og meininga med livet finn ein andre stader.

 13. For et fantastisk innlegg ! 😀

  Og jeg må bare si at du viker som en fantastisk god mor.

  Selv jobber jeg 50% natt (noe som tilsvarer 7-8 netter i mnd), så jeg har mye tid.
  Men ungen er på skole og barnehage. Men jeg er uthvilt og har tid til dem ellers.
  Skolegutten har halv SFO så han kommer ofte tidlig hjem, og minstegutten har jeg ofte ute av barnehage, siden jeg kan, siden jeg jobber lite.
  Nå venter vi nummer 4, og dessverre er vi totalt avhengig av min inntekt, så selv om jeg kunne tenkt meg å gått hjemme, så er ikke det en mulighet vi har.
  Kanskje jeg skal sende mannen offshore? Hehe.

  Fortsett jobben med den fantastiske bloggen og den fine familien 🙂

  • Takk for veldig fine ord!

   Jeg synes det høres flott ut at du får til å ha så mye tid med barna dine selv om du jobber. Og så deilig for sfo-gutten å kunne komme tidligere hjem av og til og barnehagegutten som kan ha det så fleksibelt i forholdt til barnehagen 🙂 Høres flott ut:)

Comments are closed