Ærlig talt Linda (Pepper)

Jeg er vant til å få litt pepper nå og da, spesielt på grunn av at jeg har valgt å være hjemme med barna. Mange har veldig sterke meninger om det. Jeg har sluttet å gå inn i duskusjoner om det, det er så slitsomt og jeg har hørt alle argumenter. Man tenker bare veldig forkskjellig. Men i dag kom jeg over litt pepper for noe helt annet, nemilg det at barna mine kommer seg til og fra skolen med buss på egen hånd. Vedkommende fikk ikke til å kommenter på bloggen, men kommenterte i kommentarfeltet til Familieprat der dette innlegget var lagt ut.

Her er kommentaren:

Beklager Linda, men jeg blir helt sjokkert..

Jeg regner med det er dere voksne som har bestemt at barna skal gå på denne privatskolene i nabobyen? (Jada de vil sikkert gjerne fortsette der nå, det er jo der de er trygge, har venner og er vant til å være)

Men det som forundrer meg, er at det er BARNA som nå må ta støyten med å få en mye lenger skoledag. (Sikkert ikke 3 timer, da du kanskje regner tid frem og tilbake x 2, men alikevell..)

Hvordan rettferdiggjør du denne avgjørelsen for ungene?
Har de ikke lekser når de kommer hjem kl 16? Da blir jo deres arbeidsdag enda lenger.

Husk at i «gamledager» gikk barna ofte bare på skolen hver 2. dag. Det utgjorde ganske mye tid.

Jeg forstår ikke hvorfor du ikke kan bidra med en smidigere skoledag for barna dine, når det er du/dere voksne som har bestemt at de skal ha så lang vei?

Jeg mener ikke at barn ikke kan gå et godt stykke til skolen, men jeg mener at barn ikke skal måtte betale prisen for våre valg..

Fint for deg at du nå har fått hele 18 timer mer i uken du kan kose deg med.. Veldig trasig for ungene at de må betale prisen for dine nyvunne timer..

Du lurer ikke på om kanskje DE kommer til å bli passe lei da?

Lykke til.

Jeg tenkte å svare på dette:

Ja, naturligvis er det vi foreldrene som har tatt beslutningen om at barna våre skal få gå på den skolen vi mener er en av de beste i området. .
Barna ta «støyten»? Det er ikke slik hverken de eller vi opplever det. Vi og de opplever at dette er en måte de kan ta ansvar selv for at de kommer seg til skolen. Barna er 7, 9, 10, 13 og 15 år gamle.
Detter er ikke noe man trenger å rettferdiggjøre. Vi har en hverdag som skal gå opp, og alle må gjøre sin del. Deres del blir å ta dette ansvaret. Min del er å ta ansvar for husarbeid, noe tiden ble redusert veldig til med så mye kjøring. Flere foreldre har sagt til meg i flere år: «AT du orker, hvorfor lar du ikke bare barna ta buss»? Og jeg har syntes synd på dem og at de får så lang dag og bla bla bla. Sikkert akkurat det du tenkte. Men det er faktsik ikke synd på dem. Mange av vennene deres kommer på den samme bussen. Og de tar bussen sammen hjem også. Og som jeg skrev i innlegget som kommentaren over var til, så trives ungene med å ta buss, de synes det er gøy! Så hva er problemet? Det er også andre elever ved denne skolen som har enda litt lengre reisevei enn våre unger har.
Mange barnehagebarn og sfo-barn har like lang om ikke lenger dag enn våre barn.
Lekser. De har leksehjelp på skolen, et time før skolen starter. De minste har sfo to dager før skolen starter og leksehkjelp de tre andre dagene. De store har leksehjelp hver dag før skolen de dagene de starter sent (0850). Dette setter de stor pris på. Før, da de ble kjørt, var det sjelden de fikk vært på hele leksehjelpen, for det gikk med så mye surring hjemme før vi kom oss av gårde, til deres store frustrasjon. Så de gjør unna mye lekser på skolen, og vi bruker mindre tid på lekser hjemme nå enn før egentlig. Vi alle får rett og slett MER tid.

Du skjønner ikke hvorfor jeg ikke kan bidra med en smidigere løsning for barna våre siden det er vi voksene som har bestemt at de skal gå der?
Vel, de lider ikke akkurat, som jeg skrev både i innlegget du kommenterte på OG som jeg har beskrevet ovenfor. Denne løsningen er meget behagelig for oss alle sammen. Ikke bare for meg. Det er ikke slik at jeg ikke «gidder» å gjøre livet deres litt mer behagelig, hvis det er det du mener. Som du skjønner så er det ganske mye å holde styr og orden på med en stor familie. All denne kjøringen gjorde at jeg ikke rakk over alt sammen. Og måtte jobbe fryktelig fort hele tiden for å rekke over. Jeg har jo også to små barn hjemme som jeg også skal vie en god det tid til.
Det er ikke slik at nå kan jeg sove lenger, og late meg. Det er ikke det jeg holder på med. Det vi har gjort ved å kutte ut kjøringen og la de ta buss er å gjøre hverdagen mer behagelig for oss ALLE sammen. Mannen min sparer også mye tid på å ikke kjøre om morgenen. Så summen er at vi får mer tid sammen. Er ikke det fint da?

Du synes det er leit at barn må betale prisen for våre valg. Vår situasjon med at de tar buss er ikke noe negativt, men som du nå ser så er det positivt. Man kan snakke om at barn betaler prisen for voksnes valg ved skilsmisser og andre alvorlige hendelser i familielivet. Men at barn tar bussen til skolen der de aller helst vil gå og alle trives BEDRE med å ta buss? Nei, det er ikke å betale prisen på den måten du fremstiller det. Dette er å samarbeide for familiens beste og det er ikke bare nødvendig, men også noe barna lærer av. 

Så NEI, jeg lurer overhodet ikke på om de kommer til å bli passe lei av dette!

Fredager, da de små slutter tidlig, henter jeg dem, selv om de aller helst bare vil vente på skolen så de kan ta bussen hjem da også. Men jeg kan ikke la de vente der uten at de går på sfo. Så da henter jeg dem påfredager, men de store tar bussen.

Dette er en fantastisk løsning for oss! Bra for miljøet er det også:)

14 Comments:

 1. Den kommentaren overrasket meg. Vil si ungene deres er privilegert som får gå på privatskole! Og de har ikke noe lenger dag enn hva en gjennomsnittlig barnehageunge har 😉

  • Det var det jeg tenkte også. Når barnehagebarn kan ha så lang dag, så klarer nok mine store barn det liksom:)

 2. Hjelpe meg. Skal tro om denne personen ofrer hele Sitt liv for Sine barn? Regner med denne personen er helt perfekt på alle måter nemlig 😉
  Da jeg gikk på barneskolen var det vi gledet oss til med å gå over på ungdomsskolen at vi endelig bler nødt til å kjøre skolebuss! Tenk så kult. Man får skravletid med de andre, må gå rundt med busskort osv. Kult!
  Stå på Linda, man ofrer en ting for å vinne noe annet. Ingenting her i livet er bare vinn-vinn for ALLE parter. Er helt sikker på at barna deres ikke merker disse timene. Og dette er jo noe barna får gjøre sammen, uten voksne.

  • Den ekstra timen på morgenen blir jo uansett bare soset bort eller sovet bort. Barna liker å ta buss, og «henge» med vennene sine der:)

 3. Det vil alltid være mennesker som har behov for å ytre sine meninger om ting du gjør. Ingen vil noen gang være tilfreds med det du velger, uansett hva det måtte være. Jeg har fått så mye pepper opp gjennom for ting jeg har gjort, tenkt, følt, ment at det er rart jeg ikke ble innlagt på psykriatisk lenge før jeg valgte å gjøre det selv!!

  Men, det jeg har lært er at hva andre mener ikke har betydning så lenge man selv er oppegående og følger det som føles best for en selv og familien. Og oppegående er det ingen tvil om at dere er! Vær stolt over alle avgjørelser dere tar for deres barn, og meninger som måtte komme om disse preller dere bare av dere.

  Ha en flott flott dag fine deg!

  Stor klem fra meg!

  • Takk Ane! SÅ koselig å høre fra deg igjen:) Ja, jeg har også merket at alt man gjøre er feil i noens øyne. Litt komisk egentlig:) VI er i allefall stårlende fornøyd med våre vlag, og det er det viktigste. har sluttet å diskutere opp i mente. Det er jo bare slitsomt:)

 4. Ellen (frubjornvald.blogspot.no)

  Enig i kommentaren over. OG regner med du ikke later deg den tiden du nå har til rådighet. Mange barn i dag er på SFO etter skoletid og gjerne til 16.30, så når dine kommer hjem kl 16 til mamma som er hjemme synes jeg de er veldig heldige . Å ta buss til skolen er vel ikke noe problem. Viktig å gjøre barna ansvarsbevisste. Og de største dine er jo store barn. Til neste år skal min eldste ta buss til vgs i nabokommunen. Er jo ikke synd på han for det. Stå på Linda!! Det er bra med foreldre som tør stå for egne valg

 5. Jeg er så lei av foreldre (og andre folk) som skal legge seg borti hvordan andre familier lever og organiserer hverdagen sin.
  Vi finner da alle løsninger som passer vår helt unike familiesituasjon.

  Når det er sagt, hatet jeg de dagene da jeg måtte komme rett hjem fra skolen. Jeg hadde en drøy kilometer å gå, og vi hadde det så gøy på skoleveien. Kunne gjerne bruke et par timer på den 🙂

  • Og du er jo en av de som får høre det da, når de synes noe negativt om noe du gjør eller skriver. Det er så synd altså. Ja, hvorfor skal andre bry seg egentlig? Kan ikke andre ha nok med seg selv og sitt eget liv? Men det vil vel alltid være sånn. Om man stikker ut nesa si litt (som ved blogging) så hører det med litt pepper av og til. Men egentlig trener det ikke å være slik. Jeg gjør aldri det med andre, selv om jeg kan være uenig. Det er også noe med måten enkelte uttrykker seg på. Noen er veldig nedlatende. Det synes jeg man kan holde seg for god til. Rake spørsmål er helt ok, men ikke å være nedlatende. Men så lenge man er happy med sine egne valg så kan andre igrunn mene hva de vil 🙂

   Barna mine også koser seg på skolevegen/bussen sammen med vennene sine:) De er happy, vi er happy:) Og lille baby slipper å bli vekket når han sover fordi noen skal henter. Han er også veldig happy:)

 6. å hjelpes.meg !!!! er ikke.det mest naturlig at barna går.eller ta bussen her i norge? ???

  • Jo, de fleste kommer seg til skole ved buss eller ved å gå. Dessuten har vel de færreste foreldre mulighet til å hente barna etter skolen, ettersom de fleste er jo normalt i jobb. Sånn at barn er jo nødt til å komme seg hjem selv. Det er helt vanlig:)

 7. Oioioi… Etter pepper´n du fikk er JEG litt sjokkert…! Kjære vene….du har jo drevet taxisentral for barna i flere år, og det er jo virkelig ikke snakk om at du ikke gidder eller at du ikke bryr deg!! Som du skriver har dere funnet en løsning som fungerer bedre for hele familien. Og «før i tiden» var det vanlig at barn kom seg til og fra skolen selv. Thomas reiste langt med kollektivt til Steiner´n, det har mange andre gjort også. Fra 1. klasse gikk jeg til og fra skolen, nesten 3 km. hver vei. Har mange gode minner fra å sulle rundt med klassekamerater. Dette må du IKKE ta det minste til deg, Linda!! Stå på! 🙂

  • Jeg tar ikke dette til meg nei, jeg syntes bare at den ikke skulle stå ubesvart. Hvorfor skulle ikke mine barn komme seg til og fra skolen selv når de aller fleste barn gjør det. Spiller ingen rolle om vi foreldrene har valgt en annen skole til dem. De måtte uanestt ha kommet seg til skolen selv. Det er relativt lang gangvei til den lokale skolen her også.
   Vi er happy med denne mye løsningen vi, og det er det viktigste:)
   Takk for kommentaren din Ida! 🙂

Comments are closed