25 måter du kan vise kjærlighet til ungdom på

Det kan være litt vanskeligere å vise kjærlighet til ungdom enn til småbarn. Vi alle vet hvorfor. De kan jo ha en spesiell måte å oppføre seg på, uten å gå nærmere inn på det.
Man kan bli provosert og irritert relativt ofte, det kommer an på. Og man kan heller ikke bare løfte dem opp og klemme på dem når som helst.

Men vi må ikke glemme at de er ikke så store som de tror at de er. Vi må ikke la oss vippe av pinnen (letter sagt enn gjort).
De er egentlig små barn fortsatt og uansett hvor store eller små de er, så trenger de kjærlighet. Og de trenger MYE kjærlighet.
Uansett hva de gjør og hvordan de oppfører seg; Ikke stopp kjærligheten fra å flomme over dem som et teppe av trygghet.

Her er noen måter du kan vise kjærlighet til ungdommen(e) din(e) på:

1. Si «jeg er glad i deg». «Jeg er stolt av deg».» Jeg er glad vi har deg».

2. Gi en klem.

3. Stryk dem på armen når du passerer.

4. Spill kort med dem. Ta dem med på joggeturen. Gå en tur i skogen.

5, Lytt til musikk sammen. Vår ungdom liker å vise oss sanger hun liker og det er vi med på.

6. Hent ham/henne på kveldene noen ganger hvis det trengs. Det er bra å vite hvor de vanker.

7. Spar middag/kake hvis han eller hun kommer litt senere.

8. Forvent at han/hun er der til middag. La han /hun vite at det betyr mye å ha dem der.

9. Snakk (om skole, om venner, om media, om rus, om kjærsteri).

10. Skriv et kort og legg på puta.

11. Klem kviser (det er jo en kjærlighetshandling er det ikke det da? – for ungdommen vil jo ikke gå rundt med kviser og hudormer?!)

12.  Ha forventninger. La de ha oppgaver i hjemmet og forvent at de gjør lekser og gjør så godt de kan.

13. Ikke stol 100 % på ham/henne. Ungdom kan lurer deg trill rundt, så selv om du kan gi uttrykk for at du stoler på, så må du ikke lukke øynene å glemme å følge med. Ta heller utganspukt i at ungdom driver med ting, så hvorfor skulle ikke din? Men ikke lek spion.

14. Ros gode resultater på skolen.

15. Hjelp til med å lese til prøver hvis det er nødvendig.

16. Send en oppløftende sms! (DET er lett, det klarer alle) Gjør det hver dag! Det viser at du tenker på dem.

17. Lek med dem.

18. Ta ham/henne med ut på et bakeriutsalg eller kino!

19. Sett skoene deres til tørking hvis de er blitt våte. De vil helst ikke gå i gummistøvler og selv om de ikke plasker i dammer lenger, så kan de bli våte.

20. Lag skolemat. (Kanskje ikke hver dag, men av og til kan det være en hyggelig gest, særlig hvis han eller hun har en travel morgen.)

21. Ikke kommenter ALT de gjør eller sier som er dumt. Legg litt godvilje til.

22. La henne få låne skoene dine selv om hun insisterte på å få converse istedenfor litt tykkere sko.

23. Dropp å mase om regntøy hver gang det drypper ute. Ungdom bruker visst ikke regntøy. Det ser dumt ut, sånn er det visst bare.

24. Prøv å ikke kommenter at man ikke kan se gulvet på rommet deres hver gang du stikker hodet inn.

25. Smil til dem! Det trenger de.

Det er så mye man kan gjøre for å vise kjærlighet til ungdom.
Det er ikke alltid sånn at vi kan være bestevennen, for noen ganger er det vår jobb å være teite foreldre. Noen ganger står vi i veien for dem, og det tror jeg er en god ting, for de burde ikke holde på med hva som helst.

En ungdom på 16 år er ikke ferdig utviklet i hjernen sånn at de kan ta kloke og rasjonelle valg. De ser ikke alltid å langt. Men vi må heller ikke behandle dem som småbarn. De må også få mulighet til å velge gode eller dårlige valg, til å feile og til å rette på det igjen.
Det kan være så smertefullt for foreldrene, for av og til føles det som om man står maktesløs og uten innflytelse på de unge.
De har sine liv, men hvis vi ser at de er på vei mot et stup, ja da MÅ man gripe inn og hjelpe dem. De er ikke så store som de tror de er alltid.

Ungdomstiden er den vanskeligste tiden i livet for mange. Valg du tar i ungdommen kan ha enorme ringvirkninger, derfor er kjærlig og klok veiledning helt nødvendig.

En av de viktigste tingene man kan tenke på når man har ungdom, er at man har vært ungdom selv. Så får man huske på det og tenke på hvordan det var og hva som trengtes for deg da du var ung.

Ungdom er herlige på så mange måter, det er så mange kloke, sterke og kule ungdommer der ute. Jeg har to av dem foreløbig. Og fra nå av vil de komme på løpende bånd.

4 Comments:

  1. Monica Martinsen

    Tusen takk for nyttige tips fulle av forståelse, innsikt og varme for tenåringene våre! Tårene trillet. Takknemlig hilsen Monica

  2. Hilde Kristiansen

    Virkelig mange gode råd. Mange vann kan ikke utslukke kjærligheten. Dette varmet

  3. Blir varm om hjertet når jeg leste disse gode rådene. Kjenner meg så igjen 🙂 Alle disse tingene betyr veldig mye selv om man ikke alltid får gode tilbakemeldinger, trenger barna våre god oppfølging og masse, masse kjærlighet. Gi aldri opp !! <3

Comments are closed