Vi har ikke barnedåp, men velsignelse av de små

I går var det en viktig begivenhet i familien vår. I kirken vi går i døpes man når man er 8 år eller eldre, og det betyr at vi ikke døper små barn.
Men vi har en annen viktig og høytidelig ting vi gjør, og det er at den lille babyen får en velsignelse.
Dette gjøres i kirken, og det er faren til barnet som gir velsignelsen. De som vi vil ha med i denne «ringen» blir også med.
Jeg tok ikke bilder i går (merkelig nok), men uansett, det ser omtrent slik ut som dette:

Faren gir som sagt velsignelsen og han sier det som kommer til han gjennom inspirasjon fra Gud. Dette er også da barnet får navnet sitt (selv om det har han jo fått fra før, men dette er den høytidelige måten kan man si. Og navnet bestemmer selvsagt foreldrene på forhånd).

Men det var også en annen begivenhet som fant sted samme dag, og det var det at Elias som har blitt 12 år ble ordinert til å få prestedømmet. Gutter som er 12 år eller eldre får prestedømmet, noe som innebærer at de kan utføre visse «plikter» i kirken, for eksempel å dele ut nadverden til medlemmene. Etterhvert som de blir eldre får de flere oppgaver. F.eks når de blir 16 år kan de døpe nye medlemmer. Så når Eskil blir 8 år og kan døpes, så kan storebror Julian utføre denne ordinansen.
Å bli ordinert til prestedømsbærer gjøres ved at noen andre som har det «høyere» prestedømmet legger sine hender på hodet til vedkommende og «overdrar» prestedømmet. Dette er som regel faren, dersom han har prestedømmet. Og det blir også samtidig gitt en spesiell velsignelse som er inspirert av Gud. På den måten er en prestedømsbærer et redskap i Guds hender ved at han kan si det som Gud inspirerer han til å si i velsignelsen.  (Jeg kan fortelle litt mer om dette med prestedømmet og de forskjellige gradene i et eget innlegg).

Disse begivenhetene bringer familien sammen. Etter kirken inviterte vi familie og venner hjem til middag. Vi var hele 35 personer hjemme hos oss. To av dem var babyer så det var 33 spisende personer.

11953016_10153492413525236_3827268187949607698_n

Det ble mange sko i gangen. Men du verden så hyggelig å samle så mange venner og familie hjemme hos oss.

Det som ble servert var tacosuppe. Det er alltid mannen min som slager middagen på søndagene og da er det tacosuppe det går i. Og dette er veldig enkelt å lage til mange mennesker. Han brukte to store kjeler (en 10-liter og en 12-liter) Den ene for de modige, den var med mer innhold og litt sterk, og den andre var for de som ikke liker så mye stæsh oppi, med andre ord perfekt for barn og de som måtte være litt kresne. Tilbehør er revet ost, løk, rømme og tortillachips. Vi satte all maten på bordet og dette var da en buffè, og så hadde vi plassert alle benker, og stoler vi hadde langs veggene i stua og så kunne gjestene forsyne seg og sitte hvor de ville. Det var fint vær, så da satt det noen på verandaen også.
Dette fungerte kjempefint!

Som dessert hadde jeg forberedt en brownie (i langpanne) og en eplesmuldrepai ( i en storoo form) som jeg stekte etter middagen sånn at de var ferske. Så hadde vi mange isbokser. Venninnen min hadde også med en kake. Det var mer enn nok til alle sammen:)

Det var så hyggelig å samle alle hjemme hos oss. Barna lekte overalt og alle sammen koste seg!

Dette var (endelig) den siste store feiringen på en stund. Sist helg hadde vi bursdag her med 28 12-åringer og helgen før det hadde vi bursdag med 16 6-åringer. Nå er det en stund til neste runde:)

10 Comments:

 1. Hei:) jeg har lest bloggen din i rundt 1,5år, siden du var på familieprat:) Det e alltid like koselig å titte innom 🙂 Får så masse gøye ideer:) Og blir alltid så glad av å lese den:)

 2. Hei.

  Har lest bloggen din lenge og blir så glad hver gang det kommer et nytt innlegg. Du har så mange lurer tips og måter å gjøre ting på. Veldig kjekt når du lager innlegg om bursdager, har tre gutter i forkjellige aldre. Spennende å lese om deres tro. Ha en fin dag 🙂

  • Takk skal du ha Anette! Jeg blir så glad av sånne kommentarer! Nå er det en liten stund til neste bursdag, men i november har vi hele tre bursdagsbarn. En som blir 3, en som blir 9 og en som blir 17. Han på tre år får nok mest besøk av familien vår og våre venner, så det blir som en vanlig middagssammenkomst men med litt gaver tenker jeg. Han går jo ikke i barnehage og har ikke sin egen gjeng på den måten. Noen ganger har søsknene laget fest for sine småsøsken og da innvitert sine venner:) Hun som blir 9 skal jo ha fest, og hun på 17 vet jeg ikke helt hva det blir til. Det får vi se:) Kanskje pizza og film med venner.
   Fin dag til deg også!

 3. Hei. Så spennende å lese om hvordan deres religion gjør det med barnevelsignelse, dåp og andre viktige begivenheter i livet. Håper du en dag du har tid kan skrive mer om dåp osv 🙂 All ære til deg/dere som har arrangert så mange bursdager og store samlinger den siste tiden,jeg blir stresset bare av 1 sammenkomst og vi har 1 barn på 7 år. Jeg har virkelig noe å lære av dere! Jeg har lest bloggen din en stund, og lærer stadig noe nytt! Ønsker deg og den fine gjengen din en riktig god uke! Hilsen Tonje

  • Hei Tonje! Tusen takk for fin kommentar. Det kan være litt stressende å ha så mange «arrangementer» på så kort tid. Men akkurat å arrangere bursdager synes jeg er morsomt (heldig med den), så akkurat det går greit. Dessuten har jeg jo hatt noen år på å skaffe meg litt erfaring når det gjelder bursdager, og har gjort mange bommerter altså:)
   Jeg skriver gjerne mer om hvordan vi gjør ting i kirken. Har blogget svært lite i det siste, men har vært litt opptatt med alle disse sammenkomstene og skolestart, så det kommer seg nok:)

   Ha en fin uke du og dine også 🙂

 4. Det er så inspirerende å lese bloggen din. Jeg har selv vokst opp i kristen tro med far som prest, men det er jo veldig stor forskjell mellom menighetene. Jeg må si du virker å ha mye energi og pågangsmot. Inviterer og feirer med en så stor familie. Selv derre vi alt vi kan feire og inviterer til åpent hus til hver bursdag ol. Men jeg har «bare» to barn og er gift. Dog så er begge barna kronikere så det blir mer med alt. Kan du skrive mere om din tro og så synes jeg det er supert om du kan dele litt mer om hvor du innhenter deg og hvor du henter energien sin fra (jeg skjønner jo at du går mye gjennom din tro altså, men jeg tror kanskje du har noen andre ideer også ). Ønsker deg og familien din en super tirsdag❤️

  • Hei Kristine! Tusen takk for gode ord. Jeg skal seriøst skrive litt om hvor jeg henter energien min ifra. Men jeg har også slappe dager der alt er bånn altså:) Men det har vel alle. Jeg henter meg jo alltid inn igjen, så et kan jeg godt skrive om, så takk for skrivetips:)
   Ha en fin tirsdag du og dine også!

 5. Hei!

  Til lykke med dei store begivenheitene som de har hatt i familien i det siste:-)
  Eg er også kristen, men tilhøyrer statskirka. Korleis opplevast det for dokke som er jenter/kvinner i menigheten at det berre er guttane/menna som blir ordinert til prestedømmet og vidare at det er faren som står for velsignelse osv? Kva er årsaka til dette? Har kvinnene andre verv/plikter i kyrkja? Er forøvrig veldig interessant å lese om korleis dokke praktiserer trua dykkar både heime og i kyrkja.

 6. Pingback: Litt mer om prestedømmet | Absolutt hjemme

Comments are closed