4-åringen måtte lære seg å lese

Mika på 4 år er ivrig med bokstaver og han er ivrig etter å hjelpe til. Han har sett pappa sprute på plantene med en spruteflaske. Det ville Mika gjøre også. Han tok en grønn spruteflaske og sprutet i vei.
Men, den spruteflaksen han brukte inneholdt ikke vann, men såpe.

Jeg så mitt snitt til å lære han hvor nyttig det er å kunne lese, sånn at man ikke sprutet på blomstene med såpe.
På den grå spruteflaska skrev jeg «VANN» og på den grønne skrev jeg «SÅPE». Mika leste det noen ganger. Bokstavene kunne han allerede.

Nå tar han aldri flasken der det står «SÅPE» på for å sprute på blomstene. Nei, for han kan lese og tar flasken der det står «VANN» når han skal dusje plantene.

Praktisk å kunne lese, så slipper man å dusje plantene med såpe 🙂

Mika liker å forme bokstaver med floram-slime som storesøster Lilli på 10 år har laget.

Mika er på god vei til å lære seg å lese. Han elsker at jeg skriver små ord på magnettavla til ham. Nå vil han ha ord med 4 bokstaver! Storebror Eskil er ivrig etter å lære han bokstaver og ord. Vi gjør det bare hvis Mika synes det er gøy.

Det er en god stund siden jeg begynte å innføre bokstavene for ham gjennom lek. Nå kan han de aller fleste veldig godt og han lager bokstaver med ting han finner, f.eks ispinner etter at vi har spist is.

Det er ennå ett år til han er skolegutt og det ser ut til han skal være godt rustet ang. lesing innen han begynner.
Jeg ser at det er en stor fordel å ligge litt foran når man starter på skolen. Ikke at det er et must, for alle får lære bokstavene når de begynner på skolen, og mange blir reser-lesere uten å ha kunnet en eneste bokstav før de startet på skolen. Så det er ikke sånn at man nødvendigvis vil henge etter hvis man ikke kan bokstavene når man begynner på skolen.
Men, når jeg ser på mine barn, skulle jeg ønske at jeg hadde lært alle sammen å lese før de begynte på skolen. Det er utrolig hvor mye barn kan lære!
Det er mange måter vi leker med bokstaver og ord på.
En ting vi ofte gjør ved leggetid, er å leke «Mitt skip er lastet med….». Mika velger ofte bokstaven «R», og det er fint, for den er kjekt å øve på. Han er ikke så nøye på om ordene han sier egentlig starter med r, og han sier de med «R» foran uansett: «Mitt skip er lastet med rbil». Hahaha, han er så søt. Vi retter ikke på ham, for vi skal jo bare ha det gøy, og brått så skjønner han greia!

Dette er glimrende unschooling for lille Mika 🙂 Vi elsker å lære gjennom lek!

Comments are closed.