Jeg ba helsesøster om å oppdatere seg

Jeg må bare innrømme det, jeg liker ikke så godt å være på kontroll på helsestasjonen. Jeg har opplevd noe jeg vil kalle en «trang»  veiledning. Det virker som om helsesøstrene er bedt om å si det samme til alle mødre og er ekstremt opptatt av barnets utvikling og at den er i takt med alle andre. Jeg forstår at dette er viktig og at det er viktig at man følger med, men samtidig så kan nye, ferske mødre som ikke er så erfarne, bli stresset og noen ganger føle at de ikke gjør nok eller gjør ting riktig. I noen tilfeller stemmer nok det også, så det er veldig bra å få fanget opp der det trengs.

Det snakkes mye om barnehage, amming og søvn på kontrollene. Den helsesøsteren jeg har gått mest til er nå pensjonert. Henne likte jeg veldig godt. Hun visste at jeg gjorde ting på min måte og at jeg var bevisst på  hvordan jeg ville ha det med barna og familien. Hun var veldig hyggelig.
Hun jeg var til nå sist, her om dagen, kjente meg jo ikke så godt. Hun hadde fått med seg at minsten har mange søsken.
Jeg visste at spørsmålet ville komme, da jeg sa at jeg fortsatt ammet. «Hvor ofte får han pupp»?
«Så ofte han vil», svarte jeg. «Jeg ammer om natten også».
Jeg visste hva hun ville si om det, fordi det fikk jeg beskjed om med nr 5 også, for 9 år siden, da hun var nesten 2 år og fikk pupp om natten.
«Da er det lurt å prøve å slutte å amme om natten pga sukkeret i morsmelken». Der kom det. Det jeg ventet på.
Jeg ville ikke være uhøflig, men jeg kunne ikke bare spille uvitende heller. Jeg fortalte at jeg har flere barn som har fått pupp om natten og de har veldig fine tenner. Ingen hull. «Jeg tror helsestasjoner burde oppdatere seg litt på dette», sa jeg. Hjelp! Sa jeg virkelig det!?
«Åja» sa hun. Hun ble kanskje litt overrasket tror jeg. Men jeg var veldig hyggelig videre altså.

For 9 år siden, da jeg fikk beskjed om å kutte ut nattammingen, ble jeg stresset og følte meg som en dårlig mor som ga barnet mitt pupp også på natten. Det var et strev og slit å skulle kutte ut nattammingen. Men, min søster viste meg en artikkel i bladet «Fødsel i fokus» som tilbakeviste at det var farlig å amme barnet om natten. Så da sluttet jeg å stresse med det. Det var dumt at helsestasjonen ikke visste dette. Det gjør de ikke nå heller. Ikke alle i allefall. Jeg husket ikke i farta hvor jeg kunne henvise henne for å oppdatere seg, men jeg har nå funnet info om dette på ammehjelpen.no.
Der står det: Morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer, og normal amming virker rensende på tenner og slimhinner.
Les HER, for all informasjonen.

Hun spurte litt om søvnvanene hans også. Jeg sa at ettersom han ikke går i barnehage, så trenger ikke vi å stresse med leggetider og sånne ting, så det går veldig på hans premisser. «Han kan sove fra 22 til 10 om morgenen, og flere timer om dagen hvis han er veldig trøtt. Han sover sammen med oss foreldrene, og storebror som ofte kommer inn til oss.»
Det er så deilig å slippe å stresse med at barnet må tidlig opp om morgenen!

Hun var en veldig søt og fin helsesøster altså. Og jeg vil med dette fortelle alle mødre at de først og fremst må stole på sitt eget morsinnstinkt og at helsestasjonen er fin for råd hvis man lurer på noe. Men det er ikke alltid de gir gode råd heller. Det er ikke lenge siden jeg hørte at noen fikk råd om å la barne gråte seg i søvn. Det synes jeg ikke er noe godt råd i det hele tatt!
Det er så viktig å forstå at man selv kjenner sitt barn best. Du er eksperten på ditt barn. Og noen ganger ER det slitsomt med små barn. Det ER ikke alltid de sovner slik du ønsker, slik er det bare. Man må bare henge med i svingene og kutte ut alt annet som tar tid og energi fra deg, slik at man har krefter til barnet.

Egentlig kunne jeg tenke meg å være helsesøster, for jeg synes jeg har så god erfaring. Jeg stoler nok mer på personer med erfaring enn personer med utdannelse i mange tilfeller. For praksis og teori er to forskjellige ting. Og barn er ulike og unike.

3 Comments:

  1. Har heldigvis ikke fått så mange dårlige råd (enda?) på helsestasjonen, men nå er jeg bare der på de oppsatte kontrollene og har som regel ikke mange spørsmål heller så de merker det kanskje litt på meg? Hihi.. Har bare fått «råd» om å begynne med kumelk, men jeg personlig ser ikke helt hvorfor brystmelken til et annet pattedyr skulle være bedre tilpasset mitt barn enn min melk så jeg ammer videre jeg 🙂 ✌?

  2. Jeg har fått mange udugelige råd på vår HS. Jeg liker IKKE å gå ned dit, så jeg er kun der når jeg MÅ 😛

    Heia deg som sa ifra <3

  3. Jeg likte ikke helsestasjonen, var så mange korrekte svar som ikke var korrekt for meg.

Comments are closed