Sannheten om amming – myter og svar

Amming er et personlig valg og er ikke noe som andre har noe med. Det er helt opp til mor og barn hva som funker for dem. Likevel opplever mange at andre har en sterk mening ang. hvordan og hvor lenge de ammer. Mange har rett og slett ikke riktig informasjon og bedømmer utifra misforståelser  og mangefull informasjon. Dette er dessuten et ømt tema for mødrene, så at noen kommer med negative kommentarer og feil informasjon om amming er svært uheldig og nedbrytende.
Helsestasjonene er heller ikke alltid oppdatert og har ikke alltid gitt riktig og god veiledning ang. amming.
Derfor vil jeg ta for meg noen myter om amming og oppklare dem slik at de mødrene som opplever motgang vedrørende sin amming, kan ha noe å svare tilbake med når bedrevitere serverer sine manglende og misforståtte fakta, og også slik at ferske mødre som er litt usikre kan finne nyttig informasjon.

Jeg har ammet 8 barn, der minstemann på 2 år fortsatt får pupp. Nr 7 som er 4 år har nylig sluttet, men han får av og til pupp om morgenen fortsatt. På helsestasjonen med nr. 5 for noen år siden, ble jeg rådet til å slutte å nattamme. Jeg ble litt lei meg, for jeg visste ikke at man ikke kunne nattamme og det var et styr å skulle slutte med det. Mine instinkter stemte ikke overens med å skulle avvenne barnet mitt. Da viste min søster meg en artikkel i bladet «Fødsel i fokus» som sa at nattamming ikke var skadelig, men derimot bra.
For kort tid siden var jeg på helsestasjonen med nr. 8 og jeg fortalte at han fortsatt fikk pupp. «Hvor ofte ammer du?» spurte helsesøster. «Han får så mye han vil, når han vil» sa jeg. Hun rådet meg til å slutte å amme på natten. Jeg sa at jeg tror nok ikke det og jeg sa at helsestasjoner bør oppdatere seg på amming. Hun ville også at jeg skulle gi ham fluortabletter, men de er ikke til barn under 3 år, så jeg ble ikke så imponert av hennes råd.
Nattamming og at det skader tennene er den første myten jeg vil ta opp.

Myte 1: Nattamming er skadelig for tennene:
På ammehjelpen.no kan vi lese at det er ikke holdepunkter for å hevde at normal amming kan føre til hull i tennene. Morsmelk inneholder bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer, og normal amming virker rensende på tenner og slimhinner.

Så fort barnet  har fått en tann, begynner man å pusse tennene. WHO anbefaler fullamming i 6 måneder og deretter innføre fast føde i tillegg til å fortsette ammingen til barnet er to år eller mer.


Argumenter for å fortsette nattammingen:

    • Nattmåltider kan gjøre at den lille ikke våkner grytidlig – skrubbsulten og irritabel på grunn av lavt blodsukker. Kvinner som ammer om natten får ofte sove lenger om morgenen.

• Hyppig tømming av brystene gjør at melkeproduksjonen etableres og opprettholdes, og sikrer at barnet får nok næring. Nattamming gjør også at melkeproduksjonen effektivt økes, fordi utskillelsen av det melkeproduserende hormonet prolaktin er spesielt effektivt da. Dessuten kan mor bli mindre plaget med melkespreng – og dermed kan hun være mindre utsatt for tette melkeganger og brystbetennelser.

• I perioder der barnet er sykt, eller om været er varmt, vil noen barn ønske å die hyppigere. Alternativet er kanskje et barn som våkner og ber om vann, gang på gang. Morsmelk har en perfekt sammensetning av elektrolytter, sporstoffer og immunstoffer, og man slipper bekymringen for at barnet får for lite salter i forhold til væskemengden.

• Et barn som er lite av vekst, for eksempel premature, vil kunne ha god nytte av et ekstra nattmåltidfor å øke totalt energiinntak. Morsmelken om natten er ekstra fet og god, og kan derfor gi en verdifull mengde energi til en liten kropp.

• Etter introduksjon av fast føde, opplever mange at barnet er mindre interessert i brystet på dagtid.Nattamming kan være en fin mulighet til å opprettholde melkeproduksjonen.

Morsmelk er dessuten søvndyssende for både mor og barn.

Les dette: Er nattamming skadelig for tennene, på lykkelig barndom.no.

Myte 2. Melken blir næringsfattig etter 6 mnd.

Nei. Morsmelken er ikke næringsfattig. Den kan ikke tape seg i næring.

Næringen i morsmelken er basert på næringsinntaket hos mor, men naturen er finurlig innrettet slik at morsmelken er førsteprioritet når næringsstoffer skal «deles ut», og barnet får derfor den næringen som er viktig for seg.

Har mor et dårlig kosthold er det mor som får «smellen» for det, enten det er for mye eller for lite av visse næringsstoffer og fett. Selv underernærte mødre har blitt testet for god næringsrik morsmelk. Det er kun tilskudd av D-vitamin fra 4 ukers alder som er nødvendig å supplere morsmelken med.
Infoen her er hentet HERFRA. Se også Ammehjelpen.no

Supplert amming anbefales helt til minst to år eller så lenge mor og barn ønsker det. Amming gir flere helsefordeler, disse fordelene omfatter, reduserte risikoen for Sudden Infant Death Syndrome (SIDS),  økt intelligens, redusert sannsynligheten for å pådra mellomøret infeksjoner, kulde og influensa, redusert risiko for enkelte krefttyper som leukemi hos barn, lavere risiko for  diabetes, redusert risiko for astma og eksem, nedsatt tannproblemer, redusert risiko for fedme senere i livet, og redusert risiko for å utvikle psykiske lidelser.
Amming gir også helsefordeler for moren. Det hjelper livmoren i retur til den pre-graviditet størrelse og reduserer post-partum blødning, samt å bistå moren i retur til henne pre-graviditet vekt. Amming reduserer også risikoen for brystkreft senere i livet. Les mer på Morsmelk.no

Morsmelk er livsreddende og helsefremmende og  veldig viktig for barn i den fattige delen av verden. Og dette betyr at det gjelder for barn i den rike delen av verden også.
Her kan du lese at en optimal ammepraksis globalt har potensialet til å forebygge mer enn 800 000 dødsfall blant barn under 5 år årlig.

Myte 3. At urolig baby på kvelden betyr at man har for lite melk og må gi «kveldsflaske» med mme.

Opplevelsen av mindre melk kan bunne i at melken ikke strømmer like fort og kraftig som tidligere på dagen. Mor er kanskje også sliten eller stresset og det kan påvirke utdrivningsrefleksen. Det gjør som regel at barnet vil die ofte, nesten sammenhengende, gjennom kvelden. Når barnet får die såpass ofte får det samtidig i seg jevnlig påfyll med morsmelk. Er du heldig, kan denne hyppige ammingen gjøre at barnet får en lenger soveperiode mot natten. Uansett vil denne atferden kunne hjelpe barnet med å finne ro og trygghet, samtidig som det får den næringen det trenger. Les hele artikkelen på ammehjelpen.no

Myte 4. Man må unngå visse matvarer som kål, løk, hvitløk, kullsyre, jordbær og reker.
Utdrag fra ammehjelpen:

Det finnes ikke en generell liste over matvarer du bør unngå når du ammer. Mange føler at det er en sammenheng mellom uro og gråt hos barnet og matvarer de spiste i forkant av ammingen. I de aller fleste tilfeller vil ikke barnet ha noen reell negativ effekt av det du har spist. Når barnet er urolig etter ditt matinntak skyldes det oftest helt andre årsaker. Men det er lett å tenke at maten du har spist har skylden, særlig dersom du har inntatt matvarer som ofte omtales når babyen har vondt i magen, som sterke krydder, kål, erter og reker.

Det er viktig å huske at maten du spiser fordøyes i din mage, ikke i barnets. Næringsstoffene tas opp i ditt fordøyelsessystem og videre inn i blodet ditt. Herfra går det ut i melken. Melken speiler innholdet i blodet ditt. Derfor kan for eksempel ikke kullsyre gå i melken. Det ville i så fall bety at det også er kullsyre i blodet ditt, noe som er fysisk umulig. Luft i magen hos deg skyldes ofte ufordøyde karbohydrater som brytes ned, i din mage – og disse går ikke over i morsmelken.

Noen barn kan likevel få samme reaksjon hver gang du har spist en spesiell matvare, da er dette en erfaringsbasert sammenheng. Det betyr at ditt barn kan være overfølsom for noe i denne matvaren. Hvis du merker bedring av å fjerne denne matvaren fra kosten din, så er det en erfaring som gjelder for akkurat deg og ditt barn, og legger ikke føringer for hva andres barn vil reagere på. Det er forskjell på erfaringsbaserte tiltak for din egen del og forskningsbaserte råd som gis generelt til alle som ammer. Forskning har ikke funnet at spesifikke matvarer som gir mor luft i magen også vil gi barnet luft i magen.

Dersom du mistenker at barnet ditt reagerer på en spesiell matvare, så bør det prøves ut flere ganger, til ulike tider på døgnet. Noter tid, mengde du har spist og hva som skjer etterpå. I veldig mange tilfeller vil du da beroliges med at det ikke hadde sammenheng med matvaren, selv om det er lett å se en «reaksjon» dersom man forventer det. Hvor lang tid det går før du skal se etter en reaksjon vil avhenge av hvor lett fordøyelig maten er.
Les hele artikkelen HER.

Myte 5. Amming ødelegger for løsrivelsen fra mor.

Mine tanker og følelser om dette: Jeg skjønner ikke hvorfor det er et mål at barnet skal klare seg så fint uten mor så tidlig som mulig. Det er mulig det henger sammen med at barnest ikke skal savne mor så mye hvis han skal i barnehage. Ordet «mammadalt» brukes ofte som noe negativt. Jeg synes ikke det er negativt. Er det ikke helt naturlig at barn er mamma og pappadalter? Jeg tror derimot at det er lurt å amme og ha nærhet som f.eks samsoving på barnets premisser. Jeg tror at hvis man propper i barnet kjærlighet (amming, tilknytning, samsoving), så styrker det selvføleslen og gjør barnet rustet til resten av livet. Dette handler ikke kun om amming, men tilknytning generelt. Jeg tror absolutt ikke at amming ødelegger for løsrivelsen fra mor og jeg skjønner ikke at man skal påtvinge løsrivelse i det hele tatt. Amming og løsrivelse hører ikke hjemme i samme setning.

Myte 6. En baby dier kun for mat.

Nei, pupp er mye mer enn mat! Dette er mine egne ord og følelser:
Pupp er nærhet, trøst, kos, sosialt, kjærlighet, mykt, tørsteslukkende. Pupp er så mye mer enn mat. Det er også kommunikasjon og tilknytning. Når mine barn får pupp så ser jeg på dem at de er komplett lykkelige og er helt i himmelen. De kan rett og slett ikke ha det bedre enn å ligge ved brystet mitt. Da får de kjenne lukten av meg, varmen min, høre hjertet mitt og kjenne min hånd som stryker over håret, kinnene, lårene. En liten tass som smiler med en melkedråpe på haka er det lykkeligste vesenet som finnes.

Myte 7. Barn bruker puppen som smokk.

Mange barn sover med smokk om natten. Jeg har selv hatt to smokkebarn. Det er ikke lett å slutte med smokk. Amming er mye bedre for tannstillingen. Barn som bruker smokk får en spesiell form i tannstillingen, og bør slutte med smokk senest ved 3 -års alder. Da vil tannstillingen bli normal etterhvert.
Men, barn bruker ikke pupp som smokk. Smokk er en substitutt for pupp, ikke omvendt. Det er fort gjort å føle seg som en levende smokk, det har jeg kjent på selv. Men heldigvis vet jeg at det er ikke slik. Pupp er så mye mer en bare et suttebehov. Derfor, selv om det kan være slitsomt og ta mye tid, har jeg valgt å amme på barnas premisser. De fleste har sluttet rundt ett års alder. Men noen har ammet i over to år.

Myte 8. Mødre ammer av egen interesse selv om barnet ikke vil. 

Eh…. What? Det er ikke så lett å amme et barn som ikke vil, for å si det sånn. Og jeg må jo virkelig si at jeg håper at mødre er interessert i å amme…..spesielt hvis barnet er interessert.
Jeg må innrømme at jeg synes amming kan ta mye tid og også mye krefter. Jeg gleder meg litt til å være ferdig med å amme, men jeg kommer ikke til å stresse med å slutte. Det har jeg prøvd og det innebærer mye stress. Noen sier at ja, du må regne med litt skriking og ubehag i starten, men det går så fort over atte. Bare noen dager. Vel, kanskje for noen. Ikke for meg. Jeg hadde en skrikende baby i 3 mnd, mens jeg hadde såre brystvorter. Han var ikke tilfreds med å skulle slutte. Det gikk ikke over. Ingen fikk sove på natten. Hverken jeg, mannen, eller babyen. Det var de 3 mest slitsomme måneden jeg har hatt. For meg er det ingen grunn til å påtvinge avvenning. Erfaringsmessig så går det av seg selv. Barnet bli mer interessert i mat når du tilbyr forskjellige typer mat og trenger etterhvert ikke puppen like mye for maten sin del. Det går over til å være mer kos og nærhet, samtidig som edle sunne dråper.

Amming er mellom mor og barn. Og er et personlig annliggende. Spar deg for «Babyen vil sove hele natten så fort du slutter å amme» , «Du gjør deg selv en bjøretjeneste ved å holde på med den ammingen», «Barnet kommer aldri til å slutte å henge etter deg, er det ikke slitsomt?», «Er det ikke på tide å slutte med den amminga nå, han er jo så stor, han trenger ikke pupp lenger nå, du skjemmer han bort».

Folkens, alle har forksjellige erfaringer ang. amming og ulike grunner for å amme kort eller lenge. Ingen har noe med det.

Jeg anbefaler alle å lese om amming på ammehjelpen.no, morsmelk.no og who.int
Og husk at amming og erfaringer rundt det er personlig og individuelt. Derfor bør en ikke dømme og selv om det sikkert som regel er godt ment så bør man, med mindre man bil bedt om det, unngå å komme med råd og kommentarer ang. amming til en ammende.

Og så hvis noen ammende får negative kommentarer og spørsmål, så husk at de som sier noe til dere, ofte snakker utifra sin EGEN erfaring og sine egne synspunkter og i mange tilfeller også utifra mangelfull kunnskap.
Istedenfor å bli fornærmet, så bare vær sikker på deg selv og vit at det som funker for deg, ikke funker for andre. Og hvis det passer seg sånn, så kan du svare tilbake med oppdatert info om amming.
Amming er tross alt noe av det aller mest naturlige som er. Jeg ammer overalt. Jeg slenger ikke ut hele puppestellet, men det er meg, jeg prøver å amme diskret. Ikke for ikke å plage noen, men fordi det er en liten stund for meg og baby og er ikke noe jeg føler jeg må brette utover alle. Jeg går ikke og gjemmer meg for å amme, bare lirker frem puppen der jeg er.

9 Comments:

 1. Veldig bra info

 2. Ai ai ai. Dette var en veldig god bloggpost! Jeg får ofte kommentarer på ammingen. Men jeg svarer bare at det er min sak. Jeg fortsetter til ungen ikke vil mer selv denne gang og lar ikke alle andre styre for meg.

 3. Kjempe bra????
  Jeg ammer fortsatt, ikke noe på dagen egentlig.. på kvelden, av og til på natta, og på morningen?
  Er vel ikke sånn at jeg roper det ut, men jeg har fått både positive og negative reaksjoner..
  «Når skal du slutte å amme, slik at han kan sove borte»..
  det er ikke verre å amme enn de som får flaske om natta i en alder av 2 år?

  Digger deg altså, du får det til så bra og du er mitt store forbilde når det gjelder amming?

  • Linda C. Hagen

   Tusen takk! Ammingen min har bare banet seg vei og jeg har erfart at det kan være mye styr å skulle slutte. Og hvorfor skulle man slutte egentlig? Når barnet stritter imot?? Jeg føler det er som å røske fra et barn kosedyret hans/hennes. Og det er jo ikke noe hyggelig.

 4. Utrolig bra! Her sitter jeg i skrivende stund og ammer han på 18 mnd <3

 5. Har ammet lenge, men også kort (1 år) vert en sorgprosess når de plutselig mister interessen. Gro Nyland har et føredrag om amming og tilknytning. Bæring, bussing, ikke la babyen ligge å gråte, og det at babyen faktisk løsrive seg lettere om den får sove i armene, amme osv. Det gir trygge barn, som utforsker litt og litt i sitt eget tempo. Mine barn ser jeg ingen løsrivningsvansker på tross normalt sett lang ammet, aldri «lært de og sove natta igjennom» drevet med natta min osv. Alle 5 legger seg trygt og godt i egne senger, men kommer gjerne inn ila natta.

Comments are closed