– Kan jo ikke ta ferie i ferien!!

Folkens, vi har hjemmeskole med tre av barna, og sommerferien er laaaaang!!
Det er nydelig vær ute, det er tid til å gjøre ting, og vi kan jo ikke ta ferie nå!!

Den dagen «ferien» startet, sa Mia på 14: Yes, det er ferie, nå kan jeg lære meg alt det jeg ikke har tid til ellers!

Er det ikke litt sånn med dere andre også? Når man endelig får litt fri, så kan man gjøre og lære alt vi vil. Da blir vi ikke styrt av bøker og timeplaner.

Helt seriøst altså, jeg tror ikke vi har gjort eller lært så mye på en uke i hjemmeskolen, enn vi har gjort den første uken i ferien.

Mia er spuergiret på å lære seg å spille gitar, så vi kjøpte en gitar til henne, og hun skal spille i hele ferien! Hun har også blitt svært engasjert i politikk, og driver og fordyper seg i verdens og samfunnets utfordringer og prøver å finne ut hvilket parti hun skal melde seg inn i.

Lage insektshus!

Vi driver å skal lage et insektshus, for vi var nysgjerrige på hvorfor insektene er så viktige. Og jeg synes det er viktig at de lærer hvordan alt henger sammen. Jeg begynte å lese om bæsjebiller som rydder bort bæsjen til kuene. EN eneste ku bæsjer 9 tonn i året, så uten insektene ville vi druknet i bæsj.

Eskil har alltid vært fascinert av insekter og her sitter han å studerer en humle.


Mika syntes det var så spennende å høre på at jeg måtte lese om flere insekter og han syntes det var veldig interessant. Han lurte på hvor mye 9 tonn egentlig er, og da måtte vi ta litt matte også og lære om måling.
Og vi lærte at når vi skal lage et innsektshus, er det ikke bare å «gjøre noe», vi må gjøre det riktig også, ikke bare slenge inn kongler her og bark der og sånn. Det er visst viktig hvilke rom man putter det i.

Vi har også vært mye ut, plukket ulike blomster, som vi skal lære navnene på. Vi har presset dem og skal lage bokmerker.

Rabarbraen har vi også høstet og skal lage både saft og grøt/syltetøy. Rabarbramuffins har vi allerede laget.

Eskil er glad i å dekorere muffins. Disse er supergode og syrlige og saftige!
I fjor lagde jeg en pavlovakake med rabarbra. Det var sååå godt! Må finne den oppskriften igjen tror jeg!

Ikke tid til ferie

Nei, ferie kan vi ikke ta. Vi har alt for mye vi vil gjøre. Det er litt sånn det blir når man har hjemmeskole. I allefall for meg er det slik at tenker jeg alltid på at ting vi gjør og opplever, kan knyttes opp imot målene i kunnskapsløftet.

Så jeg har funnet ut at et godt redskap for meg, er å ha en viss oversikt i hodet over målene i kunnskapsløftet. Derfor jeg leser jevnlig på de og har i de senere planlagt mer utifra dem, enn fra skolebøkene. Jeg tror jeg skal fortsette mer på den måten til neste skoleår faktisk. Kanskje løsrive meg mer fra skolebøkene og heller følge interessen hos barna og vinkle fag inn mot deres interesser som jo allerede er der. Det er masse å ta av!

De ukene vi har foran oss nå må jo bare brukes til å ha mye naturfag. Jeg mener, det går jo liksom av seg selv uansett.

Og det å lese gode bøker for barna, er jo en kjempefin ting å gjøre. Og er jeg litt strategisk, så kan jeg fint dekke flere av målene i kunnskapsløftet ved å lese for dem.

Ønsker alle en kjempefin sommer!!Comments are closed.