10 fordeler med hjemmeundervisning

Hvorfor i alle dager ha hjemmeundervisning? Mange tenker kanskje på det som veldig sært og fremmed. Det tenkte jeg også for noen år siden, før jeg begynte å bli nysgjerrig og snakket med mange som driver med det. Jeg leste mange bøker og blogger om skole, læring og hjemmeundervisning.

Etter å ha begynt med det selv, ser jeg helt annerledes på det. Hjemmeundervisning er en fantastisk mulighet vi har her i landet og jeg skulle ønske jeg visste om det tidligere.

Her er 10 fordeler med hjemmeundervisning

1. Barnet studerer på en helt annen måte hjemme enn på skolen. Han får hjelp med en gang og kan holde på med et tema lenge eller kort alt ettersom hvor interessant det er, eller hvor lett/vanskelig det er. Her en dag var vi litt slitne og tenkte at ja, vi kan jo holde på med matte i 15 min i alle fall, så gjør vi jo noe. Vel, de 15 minuttene, ble brått til 1, 5 time faktisk, fordi vi kom så godt i gang. Et friminutt midt inni der kunne ha ødelagt den flyten vi var i.

2. Ingen konkurranse eller press. Barnet kan studere uten press rundt seg. Barnet får god kontakt med sin nysgjerrighet og kan stille alle mulige spørsmål uten å tenke på at noen kanskje vil le av dem. De vil ikke føle seg dumme hvis de bruker lengre tid på å forstå noe enn andre, eller om de fikk dårligere resultat på en prøve. Disse faktorene blir helt borte, og barnet lærer helt uten disse forstyrrelsene.

3. Søvn. De kan sove lengre om morgenen og ha en rolig start hver eneste morgen.

4. Ingen lekser, kun ren skjær læringsglede i sitt eget tempo!

5. Hyppige tilbakemelding og ros. Barnet kan få så mye ros det trenger. En lærer kan ikke ha tid til å rose alle sin elever så mye som de trenger. En forelder kan sitte ved siden av barnet og rose og støtte hele tiden underveis, noe som for mange barn er helt avgjørende og veldig motiverende. Dette er noe vi har veldig god erfaring med.

6. Fleksibilitet. Man kan studere når man vil, finne sin egen rytme. Man kan ta fri en dag eller to og heller trå til litt en annen dag. Man kan jobbe på morgenen, ettermiddagen eller kvelden, samt hvor som helst – på plenen, stranda, verandaen, i sofaen, på en stor stein eller hengende opp ned i et klatrestativ om man vil. Ja, vi har gjort det. Eskil hang opp ned i et klatrestativ mens vi gjorde hoderegning.

7. Man kan bestemme hvilke fag man jobber med. Kanskje er det best å jobbe kontinuerlig med ett fag en hel uke og komme skikkelig inn i det. Kanskje vil man fokusere på kun to fag av gangen gjennom en uke.
Man kan også mye lettere kombinere fag. F.eks leie en bok om vikinger på engelsk. To fluer i en smekk.

8. Barnet blir mer bevisst på egen læring og ser muligheter rund seg.

9. Familien får mer tid sammen.


10. Ingen fare for mobbing fra enten elever eller lærere.

Comments are closed.