Hjelp, jeg er blitt hjemmeværende!!

Jeg har 8 barn i alderen 5 til 21 år. Ingen har gått i barnehage, og for tiden har jeg hjemmeundervisning for 3 av dem, en i 2. trinn, en i 8. trinn og en i 9. trinn. Har hatt hjemmeundervisning i 5 år (litt til og fra). Nå er også 5. klassingen hjemme fra skolen, og en i 1. vgs. De to eldste er over det stadiet, og minstemann er snart 5 år og er hjemme uansett.

For de aller fleste er det nå en helt ny hverdag i disse corona-tider. For oss, er det ikke så veldig stor endring.
For vår det, får vi nå enda mer tid til å være sammen, noe vi synes er fint. Jeg jobber jo ikke uansett, men har hjemmeundervisning og kommer ikke til å ha noe stress forbundet med å følge opp 5. klassingen og hans innleveringer, samt å ha hjemmeundervisning for de andre barna, noe jeg jo er vant til fra før av.

Men, jeg synes veldig synd på de som brått må ha hjemmekontor eller må dra på jobb OG være lærere for sine små og store barn. Jeg ser at på vår sønns skole, er det nettmøte kl 8.30 og 12.00. der elevene må logge seg inn og få instrukser og litt sånt. Og så er det innlevering kl 15. Synes dette høres veldig bra ut.

Mika lærer om kroppen
Mika lærer om kroppen.

Men, jeg tror mange vil ha større problemer med å følge opp sine barns opplegg fra diverse skoler. Nå vet jo ikke jeg hvordan andre skoler gjør det, men jeg tenker at innlevering kan kanskje utsettes til senere på dagen, sånn at folk får litt mer tid.
Ingen kan jo være med på fritidsaktiviteter uansett nå, så da trenger ikke alt (jobb og skole) skje samtidig, men kan strekkes litt ut gjennom dagen.

Noen har blitt hjemmeværende, noen har fått hjemmekontor OG blitt lærere.
Det er mye nytt for de fleste. Mange er også engstelige for økonomien. Det er mange det ikke er så lett for nå.

Hvordan stimulere småbarna når man brått er blitt hjemmeværende?

Jeg ser at flere lurer veldig på hvordan de nå skal klare å stimulere sine små barn som til vanlig går i barnehagen.

Jeg tenker som så at de barna kommer til å klare seg fint. Noen vil nok savne vennene sine. Men utover det, tror jeg man fint kan roe litt ned og for all del: ikke tenk på hvordan det skal gå med utviklingen deres!
Barn er fantasifulle og nysgjerrige.

Det man kan gjøre for dem, er å gjøre ting veldig tilgjengelig: Sett frem perler, tegnesaker, malesaker, klosser, brettspill, plusspluss, puslespill og hva det enn er man har.
Ikke at alt må være fremme til enhver tid, det kommer jo litt an på hvor stor plass man har og hvor mange barn man har, og alder på barna.

Jeg tror uansett at de fleste må tåle litt mer rot og lyd enn til vanlig.

Bruk barna – la de føle seg nyttige

Det er ikke farlig for barna å kjede seg. Men, når de begynner å plage hverandre eller bli litt grinete, så er min erfaring at de trenger noe å gjøre.
Småunger liker å være med på det de voksne gjør. Husarbeid er helt ypperlig for dem!
Gi dem en fuktig klut og en spruteflaske, som godt kan inneholde bare vann, (fordi småbarn kan brått finne på å sprute inn i munnen sin og på andre folk og dyr), og så kan de vaske kjøkkenskapene, skoskap, dører og karmer og stoler.
De kan også (være med på å) rydde i matskapet, da kan de øve seg på sortering. Hvis det var kaos i matskapet fra før av, så blir det jo uansett ikke verre, eller hva?

Barn kan pare sokker!
Barn kan pare sokker!

Barn trenger også å føle seg til nytte, så det er helt ypperlig for dem å bidra med det de kan.
Min 4 åring elsker å støvsuge og være med på å lage mat.

Ro ned

Jeg vil bare si til alle foreldre: Slapp av, det kommer til å gå fint med barna deres! Se det positive i å ha mer tid sammen, for dere som får det vel og merke, og som føler stort press og ansvar. Dere som får mer stess av denne situasjonen, det kommer til å gå fagilg bra med deres barn også. Utvlikingen deres kan ikke stå stille.

Og HELDIGVIS, så er det sånn at hverken barnehagen eller skolen er magiske bygninger. Det er ikke kun der at læring og utvikling skjer.
Det magiske med barn er I dem, uansett hvor de er.

De fleste barn, trenger ikke masse opplegg for å ha utvikling heller. Det skjer fantastiske ting når de kan velge selv. Ikke vær redde for det.

Jeg har masse på hjerte som jeg ønsker å dele med dere angående hjemmeundervisning og utvikling uten et bestemt opplegg.
Jeg tror at mange foreldre nå ikke trenger MER å gjøre. Men samtidig er de kanskje redd for at om deres barn ikke følger skolens opplegg så kommer de bakpå. Det skjønner jeg godt. Jeg tror de fleste lærere er ganske fleksible og har forståelse for at ikke alle bare er blitt hjemmeværende med plenty av tid, men at mange har blitt hjemmeværende, fått hjemmekontor (eller MÅ på jobb) OG fått flere barn de må følge opp, samt førskolebarn som må følges opp og passes på. Folk må jo sove også, og slappe av litt.

Barn er geniale og de lærer hele tiden. Dette er kanskje tiden til å se hvor fantastiske de er og at de ikke må undervurderes. De trenger ikke å stimuleres til enhver tid.

Vel, det kommer mer herfra. Ønsker alle en fin søndag!
Her blir det hjemmekirke i dag, da kirken (Jesu Kristi Kirke av siste dagers Hellige) har stengt alle møtehus verden over.

Facebook
Instagram – Hjemmeundervisning hos Hagen`s

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Ho Linda


Comments are closed.